Veel gestelde vragen patient

 

1.     Is de chip veilig voor de patiënt?

De chip is absoluut veilig en heeft als zodanig het CE keurmerk conform de medicijnproductie richtlijnen van 20007/47/EG. De chip geeft geen enkele straling en datatransport kan alleen plaatsvinden wanneer de chip zich binnen het magnetisch veld van de reader bevindt. Deze beperkt zich met een afstand van maximaal 3 tot 4 centimeter van het uitleesstation.

 

2.     Kan er gefraudeerd worden met de chipregistratie?

`Helaas`niet, dit is in onderzoek uitvoerig geprobeerd met warmwater baden tot beïnvloeding met mobiele telefoons. Het gaat te ver om de achterliggende technologie die hiervoor zorgt te bespreken, maar de registratie combineert unieke kenmerken van de mond die alleen daar voor komen.

 

3.     Gaat een chipcontrole niet wat ver?

Het gevoel van `big brother is watching you' zou dit kunnen opwekken. De chip is echter ook een kwaliteitsinstrument voor de behandelaar om beter te kunnen bepalen hoeveel uur jij je beugel in moet houden om het gewenste effect te krijgen. En wat als de arts niet gelooft dat jij je beugel voldoende draagt? Ook dan kan hij sneller conclusies trekken over het effect van zijn behandeling. Natuurlijk zit ongemerkt smokkelen er niet meer bij.

 

4.     Wordt de chip in de beugel vergoed?

De mate van vergoeding is bepaald in de polisvoorwaarden van uw aanvullende verzekering voor orthodontie, mits u een verzekering voor orthodontie heeft afgesloten. Sinds 2012 zijn de behandelmogelijkheden ondergebracht in categorieën waaronder ook de chiptoevoeging. De tarieven voor orthodontische behandelingen zijn sinds 2012 vrijgegeven en door de zorgaanbieder in te vullen. Uw verzekering bepaalt dus de mate van vergoeding. 

 

5.     Kan ik de resultaten van de chipmeting opvragen bij mijn orthodontist/tandarts?

Ja, je kunt zelfs een rapport laten uitprinten of e-mailen.

 

6.     Kan ik een chip alsnog toevoegen aan mijn beugel?

Ja, de chip kan alsnog in de kunsthars geplaatst worden, hij moet hiervoor wel even terug naar het tandtechnisch laboratorium waardoor je de beugel even kwijt bent.

 

7.     Wat doe ik met mijn beugel wanneer de behandeling afgelopen is?

De beugel is jouw eigendom, je kunt deze bewaren of voor verwerking inleveren bij je orthodontist of tandarts.